Hälsporre tejpning

Man kan själv behandla hälsporre och plantar fasciit genom att tejpa upp hålfoten. På så sätt minskar man belastningen vid infästningen av plantar fascian mot hälbenet. Detta kan fungera under den akuta fasen, dvs ungefär 6v in i smärtan.

Hälsporre som sådan gör inte ont, vilket har visat sig i ett antal undersökningar, utan det är istället den senplatta, plantar fascian, som löper från hälen fram till basen på stortån. När belastningen överstiger hållfastheten på denna senplatta uppstår små bristningar, vilka är vad som orsakar den brännande smärtan när du sätter ned foten.

Vi är specialister på att behandla hälsporre och plantar fasciit och delar gärna med oss av tekniker som du själv kan applicera på dig själv innan du kommer på ett besök. Med hjälp av stadig coachtejp kan du avlasta plantar fascian och därmed minska smärtan. Denna tejpteknik går inte att applicera på ömmande hälkudde!

Tejpning av hälsporre – steg för steg

  • Till att börja med behöver du en coachtape/idrottstape med mycket god häftförmåga. Vi rekommenderar Strappal eller Leukotape P. Vi har testat tejp från andra leverantörer som INTE håller måttet vad gäller häftförmåga. Om häftförmågan är för dålig släpper tejpen tämligen omgående och du får därmed inte den avlastning som var tänkt. Köp kvalitétstejp direkt från början!
  • Se till att foten är torr och ren. Om den är fuktig, insmord eller svettig minskar häftförmågan avsevärt.
  • Riv av en tillräckligt lång remsa som räcker från mitten av hålfoten runt hälen och för att kunna fästa in på halva utsidan av foten. Placera tejpremsan på insidan vid mitten av hålfoten ungefär. Fäst bandet längs med insidan och låt tejpen följa med runt hälbenet och fäst in på motsatt sida från där du startade. Denna remsa kallas för ankare. Se till att det fäster jämnt längs med hela fotranden utan veck.
  • Dra stortån mot dig så att den sträcks upp. Känn undertill i hålfoten på den hårda senstruktur som spänns upp. Detta är plantar fascian.
  • Placera en tejpremsa på ankaret precis innan hälbenet. Dra det under hålfoten och låt tejpen dra med plantar fascian och låt remsan fästa på ankaret på utsidan av foten. Detta är din första stödremsa.
  • Gör om steg 5, men placera remsan i mitten av den förra remsan och dra det under hålfoten som ovan.
  • Gör om steg 6, gör som ovan. Du ska nu ha fått en bred remsa av tejp som förhoppningsvis, om du har dragit åt och fäst tejpen ordentligt, kommer att ge dig stöd under 24h innan du är tvungen att byta coachtape. Du behöver med rätt coachtape inte dra några ankare över fotryggen..
  • Det sista steget är att göra om steg 3. Du ska täcka över dina stödremsor med ett nytt ankare, detta för att förhindra att stödremsorna släpper i kanterna.
  • Prova att ta några steg. Känns det skönt? Känns det för hårt? Du ska inte känna att cirkulationen stryps under foten, ej heller ska det göra ont. Du ska ha fått ett bra stöd som gör att du kan gå någorlunda normalt utan smärta. Med vit coachtape får du ett hållbart stöd i ungefär en dag, med Leukotape P får du ett stöd som håller i upp till en vecka. Detta kan vara din första dag utan smärtan från din hälsporre / plantar fasciit!